Funderar du på att öpppna en e-butik eller är du nyfiken på hur du skapar en vacker och funktionsduglig webdesign för en e-butik? Då har du kommit helt rätt. Här ska vi gå igenom några av de viktigaste punkterna när det kommer till webdesign för handeln.

Skapa på egen hand eller använda mallar?

använda mallar

Den som har tittat lite närmre på det här med att strata upp en e-butik vet att det finns flera vägar att gå. Du kan själv designa din butik från grunden, använda dig av mallar och program så som wordpress eller använda dig av tredje part för att skapa och publicera din butik. När det gäller tredje part handlar det oftast om företag som erbjuder dig en plattform att sälja på där designen redan i princip är färdig och ditt jobb bara är att lägga in dina varor, uppgifter och priser. Naturligtvis tar dessa företag ut en avgift, ofta både månatlig och som provision på försäljning, något som kräver att din e-butik snabbt gör en förtjänst för att verksamheten ska gå runt.

Väljer du att använda dig av wordpress finns det idag väldigt många färdiga mallar för just e-handeln. Fördelen med att använda desa mallar är att du kan anpassa dem efter ditt tycke och smak. Det du får med mallen är ett upplägg – hur din hemsida kommer att vara strukturerad, hur dina varor läggs upp och visas etc. Du kan justera färger, bakgrunder, logos och liknande för att göra mallen personlig. Bland wordpressmallar kommer du att hitta sådana som är specifikt designade för specifika marknader så som för kläder, smycket, hobby och matvaror. På så vis kan de flesta hitta en mall som passar dem helt oavsett vad de planerat att sälja i sin butik.

Slutligen kan du välja att skapa din e-butik alldeles själv och från grunden. Detta kräver förkunskaper inom webdesign för att du ska kunna bygga länkar, sidor och exempelvis lägga in en kundvagn och en sida för betalning.

Att göra din e-butik attraktiv

urviho

Några enkla tumregler gör att din butik blir mer attraktiv för besökare och ökar chansen att de återvänder till dig och rekommenderar din butik till andra. Till att börja med är det viktigt att du gör din förstasida rak och lättöverskådlig. Detta innebär att din förstasida direkt ger kunden en uppfattning om vad din e-butik erbjuder och länkar som snabbt tar dem till den del av butiken de är mest intresserade av. Att ha många länkar på sidorna är viktigt då människor inte gärna vill behöva klicka för länge för att nå sitt slutmål. Vidare bör du redan på framsidan göra klart vilka betalkningsmetoder du accepterar genom att exempelvis använda loggan för de metoder du har valt ut. På så vis vet kunden direkt vad de behöver för att handla hos dig.

Slutligen behöver du vara uppmärksam på att behållla samma uppläg genom hela butiken. Om du plötsligt ändrar hur varorna är sorterade eller visas kommer kunden att bli förvirrad och tröttna. En fantastisk design är inte bara vacker den är också lätt att förstå och använda sig av.