Människor använder nätet som aldrig förr. Vi går online för att betala räkningar, köpa kläder, beställa resor och konstertbiljetter, hålla kontakten med släkt och vänner och till och med för att rådfråga läkare. Varje gång du går online för någon aktivitet kommer du att landa på en hemsida av något slag men hur ofta tänker du på hur den sidan egentligen är uppbyggd? Hur de bakomliggande principerna ser ut?

För den som ska skapa en sida för besökare av något slag finns det vissa riktlinjer att följa som gör att resultatet blir en lättnavigerad, överskådlig och inbjudande sida att besöka. Det första du bör tänka på är hur din målgrupp ser ut. Vilka vill du locka till sidan? Äldre eller yngre, män eller kvinnor, hundälskare eller hästälskare? Kanske är sidan tänkt att vara inbjudande för så många som möjligt? En annan aspekt att tänka på är vilken upplevelse du vill att besökare ska få av din sida, vad du vill att de ska få ut av den. När du väl har dessa saker klar för dig kan det vara en bra idé att börja med att skriva ned en planering för websidan på papper. Du bör planera i vilken ordning du vill prioritera sidor eller information från första sidan till sista.

Sidans layout

ui design

När det kommer till layout finns det vissa grundprinciper att följa. Du vill vara konsekvent i din design. Dvs du vill att varje sida ska vara lik den tidigare så att besökaren känner att de fortfarande är på din sajt även när de väljer att titta under olika flikar och menyer. Detta uppnås enklast genom att hålla sig till samma eller liknande bakgrund, färger, navigeringsknappar och menyer samt tonen i materialet du publicerar. Det är också en bra idé att lägga in många länkar på din sajt som exempelvis en hem-knapp på varje sida. Detta underlättar navigeringen för dina besökare som då snabbt kan ta sig till den sida de vill besöka. Se till att viktig information är lätt- och snabbtillgänglig. Människor tycker inte om att behöva klicka i all evighet för att hitta det de söker.

Viktiga punkter

Andra viktiga punkter att hållai åtanke är exempelvis att din landningssida (den första sidan dina besökare kommer till när de går till din sajt) bör ge så mycket information som möjligt om din sida utan att för den sakens skull bli för tungläst. Det bör vara tydligt direkt vad din sajt handlar om, hur den är upplagd och vad besökaren kan förvänta sig att hitta hos dig. Det kan vara en bra idé att också inkludera en kort introduktion till din sajt och dess funktioner.

Dubbelkolla att texten på din sajt är konstant  – att varje sida använder sig av samma font och i samma storlek. Försäkra dig om att den bakgrund du valt inte gör texten svårläst eller att delar av den försvinner in i bakgrunden. För flesta möjliga besökare bör du se till att din sajt är anpassad för både windows och Mac. Slutligen, naturligtvis, se till att din sajt inte innehåller några stavfel eller grammatiska fel.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer försäkrar du dig om att din sajt blir attraktiv för besökare och ger dem lust att återvända.